Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новоаврамівська громада» (код ЄДРПОУ: 40547970) було ліквідовано

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
НОВОАВРАМІВСЬКА ОТГ

Полтавська область, Хорольський район

Відбулася робоча зустріч з БО "Світло надії"

Дата: 15.07.2019 13:12
Кількість переглядів: 550

Всесвітній день боротьби з торгівлею людьми

Торгівля людьми - це злочин, жертвами якого можуть виявитися чоловіки, жінки, діти як з метою примусової праці, так і сексуальної експлуатації. За даними Міжнародної організації праці, 21 мільйон людей у всьому світі є жертвами примусової праці. Чоловіки, жінки та діти потрапляють до рук торговців людьми як в своїх країнах, так і за кордоном. При цьому страждають всі країни, будь то країна походження, транзиту або призначення. Рабство як в стародавній, так і сучасній формі - явище не тільки ганебне; це, за словами борця за скасування рабства Джона Уеслі, «огидна сукупність всіх гидот», якій немає місця в нашому світі.У 2010 році Генеральна Асамблея прийняла Глобальний план дій по боротьбі з торгівлею людьми, закликавши уряди в усьому світі вжити скоординованих і послідовних заходів, щоб перемогти над цим злом. План передбачає інтеграцію боротьби з торгівлею людьми в більш широкі програми ООН для того, щоб прискорити темпи розвитку і підвищити ступінь безпеки в усьому світі. Одним з найважливіших положень Плану є створення цільового фонду ООН для добровільних внесків на користь жертв торгівлі людьми, особливо жінок і дітей.У 2013 році Генеральна Асамблея провела зустріч на високому рівні для оцінки ходу здійснення Глобального плану дій. Держави-члени також прийняли резолюцію A / RES / 68/192, проголосивши 30 липня Всесвітнім днем боротьби з торгівлею людьми і заявивши, що в такий день необхідно «підвищувати обізнаність про стан жертв торгівлі людьми і заохочувати і захищати їх права».

Торгівля людьми — цезлочин, якийнесе в собікупівлю та продаж людей із метою отримання прибутку від їхньої праці. Сучасне рабство виглядає як трудоваабо сексуальна експлуатація, примусова вагітність чи вилучення органів. Про те, що людина потрапила в ситуацію торгівлі людьми свідчать такі дії, як:

  • вербування, переміщення, переховування, передача, одержання людини.

При цьому використовуються певні засоби впливу на особу:

  • примус, обман, шахрайство, шантаж, викрадення, використання її матеріальної чи іншої залежності або уразливого стану, підкупу третьої особи, яка контролює постраждалого, застосування або погроза застосування насильства.

За мету ставиться експлуатація людини в будь-якому вигляді:

  • трудова (примусова праця або примусове надання послуг), сексуальна, використання в порнобізнесі, вилучення органів, проведення дослідів над людиною без її згоди, усиновлення (удочеріння) з метою наживи, примусова вагітність або примусове переривання вагітності, примусове одруження втягнення в злочинну діяльність, використання у збройних конфліктах, людина може стати об’єктом незаконної угоди (купівлі-продажу, дарування, надання в оренду, передачі в рахунок погашення боргу тощо).

Усе починається з вербування — заманювання жертви брехливими обіцянками, навіювання привидних перспектив щодо працевлаштування за кордоном із неймовірно високою заробітною платою та занадто привабливими умовами проживання. Зробившисвою роботу, вербувальникипередають жертву до рук перевізників. Далівідбуваєтьсяпередача особи покупцю, щоперетворюєлюдину на власність. Кінцевийетап — експлуатація.

«Щорокумільйони людей в усьомусвітіпотрапляють у ситуаціїсучасного рабства. За данимиМіжнародноїорганізації з міграції, понадчвертьмільйонаукраїнцівпостраждаливідторгівлі людьми, починаючи з 1991 року. Ця проблема латентна, охопитиїїреальнімасштабидещо складно. Пересічнігромадяни не доситьобізнаніщодо правил безпечногопрацевлаштування, тому постраждативідексплуатації вони можуть і в Україні!», — коментуєСвітланаБольшева, програмнийспеціалістБлагодійноїорганізації «Світлонадії».

«Живий товар» затребуваний в усьому світі. Як показують статистичні дані Мінсоцполітики, Україна одна з основних країн походження постраждалих від торгівлі людьми в Європі. Здебільшого — це трудова експлуатація (90 % з усіхвипадків за минулийрік). Найчастіше від торгівлі людьми страждають молоді незаміжні жінки віком 18–26 років із невеликих міст України. Що стосується чоловіків, то більшість із них одружені, віком від 31 до 60 років, які виїжджають за кордон із метою заробити грошей за короткий термін для забезпечення належного рівня життя своєї родини. Діти, що потрапляють у тенета торгівців здебільшого віком 13-18 років, переважно молоді дівчата із неповних та неблагополучних сімей. Також до цієї категорії входять діти-сироти та “дітивулиці”.

Російська Федерація залишається основною країною призначення для торгівлі людьми з України – 65% випадків у 2018 році. На другому місці – країни-члени Європейського Союзу, звідки повернулися 23,4% постраждалих осіб. Із них 82% зіштовхнулися з проблемою торгівлі людьми у Польщі, а решта 18% – в Італії, Швеції, Німеччині, Литві, Словаччині, Чехії, Фінляндії, Австрії, Данії, ВеликійБританії і щедвох десятках країн Європи, Азії, Південної Америки. Внутрішня торгівля людьми (в Україні) також не зникла - 9% випадків від загальної кількості.

«Підвищення уразливості населення щодо ризику потрапити в ситуацію торгівлі людьми пов’язане із погіршенням економічної ситуації в Україні, зростаючим рівнем безробіття, наявністю військового конфлікту та збільшенням кількості внутрішньопереміщених осіб, а також введенням безвізового режиму з ЄС. Тому існує потреба в комплексному підході в роботі за напрямком протидії торгівлі людьми», — говорить Наталія Шкоденко, заступник начальника Управління в справах сім’ї, молоді та спорту Полтавської ОДА.

За минулий рік у Полтавській області були встановлені 2 офіційних статуса осіб, які постраждали відторгівлі людьми, в поточному році - 3. Допомогу від Міжнародної організації з міграції (МОМ) отримали в 2018 році 7 осіб, а станом на 01.07.19 покище 5 осіб. Особа, постраждала від торгівлі людьми може звернутися до МОМ через партнера в Полтавській області (БО “Світлонадії”) та отримати комплексну реінтеграційну допомогу (юридичну, медичну, освітню та інші види допомоги в залежності від індивідуальних потреб людини).

Те, з чим зіштовхнулися ці люди, страшно уявити. Галина (ім’я змінено для захисту конфіденційності) розповіла свою історію того, як їй вдалося пережити рабство.

«Менібуло 26 років. Я закінчила курси кравчині, протена роботу так і не влаштувалась. Сина виховувала сама, грошей ледь вистачало. Подруга розповіла про оголошення, де набирають фахівців по швейній спеціальності на роботу у Чехію. Обіцяли 1000$ на місяць, безкоштовне проживання та харчування. Я залишиласи назісвоєю мамою та поїхала на заробітки.Коли я приїхала, мене зустріли на вокзалі, відвезли до якогось села. Там була покинута будівля, де мене поселили в підвальномуприміщенні - без вікон, з вологимистінами, холодною підлогою та дерев’янимпіддономзамістьліжка. Замістьроботи за фахом, як обіцяли, я пакуваланевідоміхімічніречовини. Працювала по 16-18 годин на добу без вихідних. Через поганеосвітлення в мене погіршивсязір, а від пилу почалисяпроблеми з легенями. Я хотілапокинути роботу та поїхатидодому, але мені не віддалимоїдокументи. Коли я надумала тікати, мене схопилиохоронці та сильно побили. Погрожувалисмертюмогосина. Через чотиримісяці нас знайшлаполіція, мене повернули додому. Звичайно, що грошей менініхто не заплатив.Вдома я звернулася до районноїадміністрації, де менідопомоглиоформити статус особи, постраждалоївідторгівлі людьми, та надалиодноразову матеріальнудопомогу. А завдяки БО «Світлонадії», МОМ включила мене до програмиреінтеграції, де меніподарувалишвейну машинку, набір тканин та якіснуфурнітуру. Завдякицьомутепер я шиюодяг та продаю його, чимзаробляю нам з сином на гіднежиття. Минуло майже 3 роки, а я й досі з острахомзгадуютіподії...”

На жаль, не всіпостраждалізвертаються по допомогу. У більшостівипадківцепов’язано з особистою причиною – зневіра у тому, щокомусь є діло до твоєїпроблеми. Іноді люди відмовляються, не бажаючизгадуватиситуації: «пройшло і добре», «мені просто не пощастило,наступного разу буде все добре». Протезлочинцівинаходять все хитріші й хитрішіспособи обману, на якіпіддаютьсянавітьрозумні й освічені люди. Ніхто не застрахованийвідпотрапляння в ситуацію торгівлі людьми. Тому потрібно обов’язково дотримуватися правил безпеки при працевлаштуванні як в Україні так і за кордоном.

Знайшли роботу за кордоном? Переконайтеся, чи все безпечно:

  • перевіряйте інформацію заздалегідь;
  • підписуйте лише документи, складені зрозумілою Вам мовою;
  • легальна праця можлива тільки з дійсною робочою візою або посвідкою на проживання;
  • не залишайте свого паспорта в заставу та не віддавайте його роботодавцям;
  • дізнайтеся контакти найближчого посольства в України;
  • тримайте копії документів окремо від оригіналів, один примірник залиште своїм близьким;
  • розкажіть близьким про деталі подорожі, підтримуйте з ними постійний контакт;
  • домовтеся про кодову фразу, яка повідомить, що Ви потрапили в небезпеку.

Дзвони анонімно та безкоштовно 527 – національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів.

Якщо Вам обмежили свободу пересування, забрали паспорт, позбавили вибору та можливості припинити роботу тому, що замість обіцяної роботи змусили виконувати іншу, не виплатили заробітну плату – скоріш за все, Ви постраждали від торгівлі людьми. Як вийти з цієї ситуації? В Українінадаєтьсядержавнапідтримка особам, якіпостраждаливідторгівлі людьми, зокремасоціальна, медична, правова, освітня та матеріальна.  Наприкінці 2017 року Верховна Рада підтримала за основу законопроект № 6125 «Про внесеннязмін до деякихзаконодавчихактівУкраїнищодопосилення ПТЛ та захиступостраждалихосіб». Тепер процедура  підготовки пакету документів на встановлення статусу особам, якіпостраждаливідторгівлі людьми, належить до повноваженьмісцевихдержавнихадміністрацій - обласнихчирайонних.

Іззаявою про необхідністьдопомогимешканціХорольського району можутьзвертатися до відповідальної особи ПотерайлоІриниМиколаївни - начальникавідділуосвіти, молоді та спорту Хорольськоїрайонноїдержавноїадміністрації за адресоюм.Хорол , вул. Незалежності, буд. 88, корп.1 м. Телефон: (05362) 33239, електронна адреса rvo_horol@adm-pl.gov.ua(цю інфупотрібноперевірити)

Крім того, особи, які вважають себе постраждалими від торгівлі людьми можутьотриматидопомогу через мережу громадськихорганізацій, якіпрацюють по всійУкраїні. У Полтавськійобластіце БО «Світлонадії». НадатиконсультаціюможеСвітланаБольшева, програмнийспеціалісторганізації за телефонами: +380 (95) 408 89 26 або +380 (94) 869 42 40.

Пам’ятайте: стати жертвою торгівлі людьми можекожен, незалежновідстаті, віку, рівняосвітичикваліфікації! Тому лишеоб’єднавшизусилля, ми зможемоподолати проблему торгівлі людьми у суспільстві!

Ініціатива «ВпровадженняНаціональногомеханізмувзаємодіїсуб’єктів, якіздійснюють заходи з протидіїторгівлі людьми, у тому числідітьми, у Полтавськійобласті», щореалізується БО «Світлонадії» у партнерстві з представництвом в УкраїніМіжнародноїорганізації з міграції за фінансовоїпідтримки IOM Ukraine з протидіїторгівлі людьми, Mіністерствазакордонних справ КоролівстваНорвегія, Міністерстваміжнародних справ Канади та Агентства США з міжнародногорозвитку (USAID Ukraine - USAID Україна).

Тетяна Ісаєва, БО «СВІТЛО НАДІЇ»

Українцівмасоводурять при працевлаштуванні за кордоном

Шахраї не припиняютьпридумуватиновіспособивідбору грошей у довірливихукраїнців, щовиїжджають за кордон на заробітки. Ризикипідстерігаютьпретендентів не тільки при пошукуроботи, але і по прибуттю в іншукраїну.Дурять людей як агентства і звичайніпосередники, так і пряміроботодавці. Існуєвеличезнакількість невеликих і полуанонімних контор, якізаманюютьдовірливихпретендентів, щобзібратисвоїкомісійні і сховатися.

Багатопосередниківпропонують свою допомогу в оформленнівіз. Але абсолютно всі посольства і консульства заявляють, щоніхто не можепосприятиотриманнювізиабоскоротититерміниїїоформлення. Єдине в чому вам можутьдопомогти - зібрати пакет документів.

Деякішахраїйдутьдалі і просто вклеюють в закордонніпаспортипідробленівізи. Такий обман виявляється при перетині кордону і вам надовго буде замовлений шлях в потрібнукраїну.

Післявведеннябезвізового режиму для українціввЄвропіз'явиласяще одна схема шахрайства. На просторах інтернету, особливо в соцмережах, стали з'являтисяоголошення про набірпрацівниківвЄвропу по біометричного паспорту. Часто пропонують роботу в Німеччині, Нідерландах, Норвегії з легалізацією по прибуттю в країнупризначення.

Кандидатам на роботу необхіднорозуміти, щотакийлегальноїроботи для некваліфікованихпрацівниківнемає.Винятокстановлятьфахівці в IT сфері, інженери, архітектори і т.д., але вони повинні знати мову і їмдійснооформляютьсяробочівізи.

Суть ще однієї схеми влаштування на роботу полягає в тому, щолюдина, купуєзапрошення на роботу від одного роботодавця, відкриваєвізу, в'їжджає по ній в країну, післячоговлаштовуєтьсявже до «реального» роботодавця. У ційсхемібере участь як потенційнийпрацівник, так і та людина, яка продаєзапрошення.При цьому, майже неможливозалучитиучасників схеми до відповідальності, так як складно провести межу між нормальною господарськоюдіяльністюпідприємства і незаконнимпродажем. Ускладнюєпроцес і те, щотаківипадки не входять в юрисдикціюоднієїкраїни, тобтомаютьміжнародний характер.

Дуже уважно також потрібно ознайомитися з трудовим договором (контрактом). Йдеться про нестиковкиміжобумовленоюзаробітною платою і тією, яка вписується в договір. Також в контрактіможутьвказуватименшукількістьробочих годин, ніжнасправді.

Наприклад, співробітник повинен працювати на півставки, а насправді на повну. Якщопрацівниксвідомопішов на підписання такого договору, він так само, як і роботодавець, буде нести відповідальність.

Роботодавці (дуже часто агентства праці) берутьгроші за документи, якінеобхідні для отриманнядозволу на тимчасовеперебування (наприклад, карту тимчасовогопобуту) зісвоїхспівробітників.

Такі дії є незаконними, так як агентство, яке виступає в якості наймача, не має права брати за це гроші.

Оформляють візи в Польщу, а роботу надають в іншій країні, наприклад, Чехії (найпоширеніший напрямок для цієї схеми), Латвії, Німеччини.Для роботи в якійсь з країнЄвропи з польськоюробочоювізою, працівник повинен мати на руках контракт з польськоюкомпанією і робочевідрядження (вона може бути оформлена тільки на 3 місяці).

Якщо вам пропонують роботу по польськійвізі як некваліфікованогопрацівника вякийсьізкраїнЄвропи, то, швидше за все, ви будете працювати нелегально. Легальна схема оформленняіснує для польськихбудівельнихкомпаній, у яких є контракти на виконанняроботи в Європі.

Компанії, які займаються працевлаштуванням в Ізраїлі, як правило, пропонують їхати працівникові як туристу і там оформляти статус біженця.

Природно, що в даномувипадкуніякихгарантій легального працевлаштуванняніхто не дає.РобочівізинекваліфікованимпрацівникамІзраїль не оформляє.

Перше, щослідперевірити при працевлаштуванні - наявністьліцензії у посередника, якийдопомагає в пошукуроботи за кордоном. Фірмаповинна матиофіційнийюридичний статус: матистатутнідокументи, ліцензії і дозволи, тому що за законом цей вид діяльностіпідлягаєобов'язковомуліцензіюванню. Крім ліцензії, фірма-посередник повинна мати свідоцтво про держреєстрацію і договір з іноземною фірмою-роботодавцем.

Слід проаналізувати і перевірити інформацію про компанію, в якій Ви збираєтеся працювати. Це може бути, як перевірка з відкритих джерел (ЗМІ, відгуки колишніх співробітників в інтернеті), так і офіційна інформація про реєстрацію, місцезнаходження та види діяльності компанії (дана інформація може розміщуватися на офіційних сайтах органів влади іноземної держави).

Гроші за послугисплачуйтетільки на офіційнийрозрахунковийрахунок, якийвідкритий в банку. Якщо вам пропонуютьоплатитипослуги на карту або через системиміжнароднихплатежів, то швидше за все вас хочутьобдурити, і довести факт обману буде практичнонеможливо.

Вартопам'ятати, щокомпанії-посередники не можутьбратигроші авансом. Оплата їхпослуг повинна здійснюватисявиключнопісляпідписання контракту з іноземнимроботодавцем. Різніпропозиції дешево влаштуватися за кордоном (наприклад, оформитивізузаднім числом, внести неправдивівідомості до реєстраційнихдокументів, внести передоплату за майбутніпослуги) повинні бути відразувідкинуті.

Дуже частодоводилосячути про посередників, якіпропонувалидужепривабливіумовипраці та надвисоку зарплату. Договірпідписали, взяли передоплатуготівкою за «гарантіюробочогомісця та інформаційніпослуги». І все це в кафе, тому що в офісінібитовимкнулиелектрику. Через тижденьїх і слідпрохолов: телефон не відповідає, а за адресоюофісу про них ніхто не чув.

Як розпізнати обман? Якщопри працевлаштуванні посередники Вамдаютьтількизагальнуінформацію про компанію-наймача, не озвучуючинавітьназви, загальними фразами пояснюють сферу їїдіяльності та майбутніобов'язкипрацівника, - будьте впевнені, перед вами шахрай.

Майбутнійспівробітникмає право знати повнуінформацію про роботодавця, графікуроботи, розмір оплати праці, умовипроїзду і проживання, порядку медичного та соціальногострахування - про всінюансипрацевлаштування. Не можнапідписуватидокументинаосліп, потрібноуважночитатидоговір, який, до речі, повинен бути переведений на ріднумову. Ще краще буде, якщо з цим договором ознайомиться Ваш юрист.

Ні в якомуразі не слідвіддаватиоригінал паспорта потенційнимроботодавцям. Копія паспорта потрібна при оформленнідокументів, оригінал паспорта особистопоказуєтьсяприкордонникам при перетині кордону. Проханнявіддатиоригіналдокументів для збереженняабоформулювання «цеобов'язковаумова» повиннінасторожити.

Не треба надаватироботодавцю і оригінал диплома про освіту - кращеобмежитисякопіямидокументів, якщоцепередбаченомісцевимзаконодавством. Цезапобіжитьпротиправнезаволодіння документами і незаконнеманіпулюванняпрацівником з боку роботодавця.

 



« повернутися

Веб-сайти для громад України - GROMADA.ORG.UA Веб-сайти для районних державних адміністрацій України - RDA.ORG.UA Веб-сайти для районних рад України - RAYRADA.ORG.UA Веб-сайти для відділів освіти та освітніх закладів - OSV.ORG.UA Розробка офіційних сайтів державним організаціям


офіційні сайти «під ключ»
для органів державної влади

Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua